Grupul BVB a obținut rezultate remarcabile în trimestrul 3 2023, în principal datorate succesului ofertei Hidroelectrica, dar și a creșterii numărului de investitori și a clienților pentru serviciile de distribuire date.
Grupul BVB a raportat în data de 3 noiembrie 2023 venituri operaționale la nivel record de 59,8 mil. RON, înregistrând o creștere de 40% față de aceeași perioadă a anului precedent.
Profitul net consolidat în primele 9 luni ale anului a fost de 21,5 mil. RON, dublu față de cel obținut în 2022.
Grupul BVB este alcătuit din 3 filiale, ce au ca principală activitate:
- BVB Individual – administrarea celor 2 piețe principale și a sistemului de tranzacționare
- Depozitarul Central (DC) – asigură deschiderea și administrarea conturilor în cadrul sistemului RoClear și decontarea tranzacțiilor și a dividendelor
- CCP.RO – proiectul de contraparte centrală pe piața tranzacțiilor cu
instrumente derivate (în așteptarea autorizării ASF)
BVB Individual
În T3 2023, veniturile operaționale ale BVB Individual au înregistrat o creștere impresionantă, ajungând la valoarea de 23,87 mil. RON, de patru ori mai mari decât în T3 2022.
Această evoluție a fost determinată, în principal, de succesul Ofertei Publice Inițiale a Hidroelectrica, ce a generat venituri de 12,53 mil. RON. De asemenea, câștigurile din tranzacțiile cu acțiuni au avut o creștere de 209% față de aceeași perioadă a anului precedent.
Depozitarul Central
Veniturile Depozitarului Central (DC) au crescut cu 27% de la începutul anului, ajungând la 23,28 mil. RON. Evoluția pozitivă a fost susținută de veniturile obținute din serviciile legate de oferta publică inițială a Hidroelectrica și de ajustarea unor tarife, în special a tarifului de menținere pentru emitenți.
CCP.RO
Contrapartea centrală se află încă în procesul de autorizare început în anul 2022, și nu a înregistrat venituri din activitate.
Cheltuielile operaționale CCP au avut o creștere de 60% (2 mil. RON) în primele 9 luni ale anului, datorită avansului cheltuielilor cu personalul și cu serviciile prestate de terți(servicii audit IT și servicii utilizare rețea SWIFT), dar și a taxelor de autorizare ASF.
Succesul ofertei Hidroelectrica și creșterea generală a volumelor de tranzacționare și a numărului de participanți din piața de capital au dus prețul acțiunilor BVB la un nivel record, de aproximativ 70 de RON/acțiune, investitorii având parte de un randament de peste 100% în ultimul an.
Dividendele semnificative ce urmează a fi plătite de companiile din indicele BET în trimestrul 4 și interesul ridicat al populației pentru bursă oferă în continuare o perspectivă pozitivă acționarilor BVB.