Polița PAD (Polița de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) este o poliță de asigurare obligatorie pe care fiecare proprietar de bunuri imobiliare, persoană fizică sau persoană juridică, trebuie să o achiziționeze pentru a asigura bunăstarea imobilului în cazul unor dezastre naturale.

Polița PAD a devenit obligatorie conform Legii nr. 260/2008, modificată și republicată, prin care toți proprietarii de locuințe își asumă responsabilitatea încheierii unei asigurări obligatorii de locuință emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID).

Prin încheierea unei polițe PAD, proprietarul unei locuințe poate acoperi daunele cauzate asupra bunului imobiliar de 3 tipuri de dezastre naturale: cutremure, inundații naturale și alunecări de teren. Polița PAD nu include și acoperirea daunelor cauzate bunurilor personale din interiorul locuinței.

Așadar, prin PAD sunt acoperite daunele produse construcției propriu-zise a unui bun imobiliar cu destinația de locuință de oricare din formele naturale de manifestare prezentate anterior, ca efect direct sau indirect al producerii riscurilor asigurate.

Ce tip de locuințe pot fi asigurate prin polița PAD?

Polița PAD se adresează în special proprietarilor de locuințe de tip A și de tip B.

  • Locuințe de tip A. Acestea sunt bunuri imobiliare construite cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă sau alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic. Pentru acest tip de locuință, suma asigurată este de 20.000 de euro;
  • Locuințe de tip B. Sunt acele construcții cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic. Pentru acest tip de locuință, suma asigurată este de 10.000 de euro.

Ce se întâmplă dacă o locuință nu este asigurată prin polița PAD

În situația în care un proprietar de locuință, persoană fizică sau persoană juridică, nu își asigură proprietatea, nu va beneficia, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale stipulate în Legea nr. 260/2008, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciul produs.

De asemenea, un proprietar de locuințe care refuză încheierea poliței obligatorii PAD, această acțiune constituie contravenție și se sancționează cu amendă.

Total Views: 94 ,

By admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *