Putem observa adesea ca cei mai tineri membri ai familiei au dificultati in pronuntarea anumitor sunete. Dezvoltarea vorbirii este un proces lent, in care sunetele sunt dobandite putin cate putin. Pe masura ce cresc, copiii isi dezvolta musculatura zonei orale, dobandesc o mai mare forta si coordonare si isi perfectioneaza discriminarea auditiva, astfel incat, la varsta de cinci sau sase ani, copiii ar trebui sa fie capabili sa pronunte bine toate sunetele.
Deosebit de frapant este cazul lui „r”, pe care atat de multi copii il invata cu greu si care ingrijoreaza atat de multi parinti. Va putem spune ca acest sunet este ultimul care se dobandeste pentru ca necesita multa precizie in plasarea limbii, in iesirea aerului, in mobilitatea varfului limbii… Asadar, nu trebuie sa ne alarmam daca vedem ca le este greu. Daca baietelul sau fetita ta are trei, patru sau chiar cinci ani si inca nu o pronunta bine, nu trebuie sa iti faci griji.
Propunem o comparatie: asa cum nu ne facem griji daca bebelusul nostru de opt luni nu merge, ar trebui sa fim linistiti daca la o varsta frageda nu pronunta corect litera „r”. In ambele cazuri, dezvoltarea lor motorie este incompleta si ar trebui sa asteptam.
Cand trebuie sa intervii?
In cazul in care copilul urmeaza sa implineasca sase ani si inca nu pronunta bine „r”, atunci ar trebui sa mergem la un logoped pentru ajutor. Exercitiile pe care acesta le propune sunt foarte utile si, cu colaborarea parintilor, acasa, cu multa dragoste si intelegere, dificultatile vor disparea.
Logopedul va folosi exercitii de dictie, cu ajutorul carora copilul va invata sa pronunte litera “r” si sa nu o mai inlocuiasca cu litera “l”.
Exemple de astfel de exercitii pot fi:
1. “Roua rece-n aurora/Printre pietre, de-aur pare/Printre ramuri, prin pripoare,/Parc-ar fi margaritare.
Grindina, prin grinzi, in ropot/Rupe-n randuri, nor cu nor/Trasnetul in patru crapa,/Piatra caprei din pripor.
Arar raristea rareste/Vreascuri in carari usor.
Ori o piatra crapa-n patru/Ori o capra calca-n piatra./Patru pietre crap prin capre/Patru capre crap prin pietre.”
2. “Rica nu stia sa zica/Rau, ratusca, ramurica/Dar de cand baiatu-nvata/Poezia despre rata/Rica a-nvatat sa zica/Rau, ratusca, ramurica.”
3. “Bucur si Bucura se bucura ca Bucurel e bucuros in Bucuresti.”
4. “Soricelul Rontaila rontaia ront-ront-ront catarat pe o rotita dintata rosiatica de pe Mercur.”
5. “Rama Riri maraia rau ratustele mirate din Recas.”
6. “Licuricii rasfirati stralucesc rasunator in intuneric.”
7. “Radacina de rucola, rozmarin si rodie, rade Rada ca sa termine rulada.”
8. “Rica rocaia o roca. Roca era racaita de Rica. Rica nu putea sa zica: rock, roca racaita.”
9. “Capra neagra-n piatra calca,/Cum o calca-n patru capra!/Crapa capul caprii-n patru,/Cum a crapat piatra-n patru!/Capra neagra calca-n clinci,
Crapa capul caprii-n cinci,/Cum a calcat capra-n clinci./Capra paste langa casa
Capul caprii crape-n sase!/Capra noastra n-are lapte
Crapa-i-ar coarnele-n sapte!/Capra-n piatra a calcat/Piatra-n patru a crapat,/Povestea s-a terminat!”
Sursa: Copilul.ro