8 instrumente pentru protejarea cu parolă a folderelor în Windows

Ne-ar plăcea ca Microsoft să ofere o versiune de Windows care să permită utilizatorilor să își protejeze cu parole folderele ce conțin date sensibile. Dar până se va întâmpla acest lucru, trebuie să folosim aplicații create de alte companii. Chiar dacă există o mulțime de programe din care putem alege, majoritatea nu sunt prietenoase cu utilizatorul, iar unele sunt chiar dubioase. Am cercetat și am testat mai mult de 20 de programe specializate în a proteja foldere, inclusiv suite de securitate care includ astfel de unelte de protecție. Dacă vrei să îți protejezi folderele cu ajutorul unei parole, citește acest și află care sunt cele mai bune instrumente pentru asta:

1. LocK-A-FoLdeR (Gratuit)

LocK-A-FoLdeR este soluția perfectă pentru începători. Folosește o singură parolă principală, are o interfață e utilizare minimalistă și nu include niciun fel de setare cu care să te complici.

După ce ai selectat folderele pe care intenționezi să le protejezi, tot ce trebuie să faci este să închizi aplicația. În loc să folosească criptarea, acest program ascunde folderele de orice utilizator ce ar putea încerca să le acceseze. Pentru a restaura accesul la folderele protejate, trebuie să deschizi din nou programul și să apeși pe butonul de deblocare. Un lucru bun la LocK-A-FoLdeR este faptul că nu are nevoie de niciun serviciu care să ruleze permanent pentru a îți păstra folderele private. Este, în același timp, ușor de folosit și gratuit.

2. Folder Guard (Comercial)

Folder Guard este unul dintre cele mai bune programe pe care le-am testat. Oferă o mulțime de caracteristici și toate funcționează bine. Poți să îți protejezi fișierele și folderele folosind parole individuale sau poți alege doar să le blochezi și să le ascunzi. Interfața arată bine, este bine structurată și ușor de folosit. Poți trage peste ea folderele pe care vrei să le protejezi sau poți alege să folosești vizualizarea arborescentă pentru a le selecta. O opțiune foarte interesantă este faptul că permite crearea de filtre pentru diverse tipuri de fișiere, ce vor fi protejate automat. De asemenea, poți alege să aloci permisiuni selectiv pentru conturile de utilizator existente pe calculatorul tău cu Windows.

Acest program oferă o versiune de evaluare care funcționează 30 de zile. Versiunea completă costă aproximativ 40 USD și oferă utilizatorilor posibilitatea de a instala actualizările disponibile în primul an. De asemenea, poate fi folosit pe 2 calculatoare. După primul an, dacă vrei să faci actualizarea la versiunile mai noi, va trebui să achiziționezi o nouă licență.

3. Folder Protector (Gratuit & Comercial)

Acest program folosește un algoritm de criptare pentru a îți proteja folderele. Tot ce trebuie să faci este să îl deschizi, să selectezi folderul pe care vrei să îl protejezi, după care să introduci o parolă și să apeși Protect. Folderul este criptat și singurul lucru pe care îl mai găsești în interiorul său este un mic executabil pe care îl poți folosi pentru decriptarea lui. De asemenea, poți folosi însăși programul pentru a decripta folderele pe care le-ai protejat.

Acest program este gratuit, dar cu câteva limitări. Îl poți seta să funcționeze cu criptare pe 256 de biți numai dacă achiziționezi versiunea Pro, care costă 24,95 USD.

4. Folder Lock Lite (Comercial)

Folder Lock Lite este un program bine structurat ce permite protejarea folderelor, fișierelor sau chiar partițiilor. Când rulezi acest program pentru prima dată, îți cere să introduci o parolă principală. Această parolă este folosită pentru fiecare folder sau fișier pe care alegi să îl blochezi. Apoi, poți să tragi peste interfața principală elementele pe care vrei să le protejezi. Toate folderele pe care vrei să le protejezi sunt blocate și ascunse instantaneu. Nimeni nu va avea acces la ele decât dacă știe parola principală pe care ai setat-o.

Versiunea de evaluare permite folosirea acestui program timp de 30 de zile. Dacă vrei să îl folosești în continuare, trebuie să îl cumperi pentru aproximativ 25 USD.

5. Protected Folder (Comercial)

Acest program este ușor de utilizat și oferă o interfață curată. Folosește o singură parolă principală pentru toate folderele pe care alegi să le protejezi. Pentru a adăuga folderele pe care le vei proteja, apasă pe butonul Add (Adăugare) și selectează-le. Poți, de asemenea, să tragi acele foldere direct peste interfața programului.

Protected Folder oferă câteva opțiuni de personalizare, inclusiv modul cum vrei să fie blocat accesul la folderele protejate, pentru utilizatorii care nu cunosc parola principală. Un alt aspect ce merită menționat este faptul că nu poți dezinstala acest program fără a oferi mai întâi parola principală. După ce este dezinstalat, toate folderele blocate vor fi automat deblocate, eliminând astfel riscul de a îți pierde datele.

Poți porni și folosi acest program în mod gratuit, doar de 20 de ori, fără limitări. După aceea, dacă vrei să îl folosești în continuare, va trebui să plătești aproximativ 20 de USD pe an.

6. Bitdefender Total Security (Commercial)

Bitdefender este una dintre cele mai renumite companii de produse antivirus din lume. Cel mai generos produs de securitate al lor se numește Bitdefender Total Security, iar unul dintre lucrurile pe care ți le oferă, în afară de protecția antimalware și firewall, este un instrument pentru criptarea fișierelor și folderelor tale.

Bitdefender Total Security include Bitdefender File Vault, un instrument cu care poți să creezi seifuri private pe calculatorul tău cu Windows. Seifurile sunt locuri securizate unde poți să îți ții fișierele și folderele importante, departe de ochii altora. Ele sunt criptate și pot fi accesate doar dacă introduci parola pe care ai setat-o. După ce ai creat un seif, tot ce îți mai rămâne de făcut pentru a pune fișiere și foldere în el este să dai clic dreapta pe ele, să selectezi submeniul Bitdefender și să alegi acțiunea pe care o vrei, din lista de opțiuni Bitdefender File Vault.

Bitdefender File Vault este una dintre cele mai bune unelte de protecție a folderelor pe care le-am folosit dar, din păcate, ai acces la ea doar dacă îți faci un abonament la Bitdefender Total Security.

7. ESET Smart Security Premium (Commercial)

ESET Smart Security Premium este produsul cel mai complex dezvoltat de ESET. Este o suită de securitate robustă, cu multe opțiuni, ce include și un instrument pentru protejarea fișierelor și folderelor tale. Se numește Secure Data și îți permite crearea de unități de stocare virtuale, criptate, ce pot fi deblocate doar prin introducerea parolelor pe care le-ai setat pentru ele.

Nu există o limită pentru cât de multe unități de stocare criptate poți să creezi pe un calculator cu Windows. Singura limită reală este spațiul de stocare pe care îl ai disponibil pe el.

La fel ca și alte suite de securitate premium, ESET Smart Security Premium poate fi folosită doar pe bază de abonament, ce include și instrumentul Secure Data.

8. Kaspersky Total Security (Commercial)

Deși anul 2018 nu a fost un an bun pentru compania Kaspersky, produsele lor încă sunt unele dintre cele mai bune de pe piață. Soluția lor de securitate premium pentru calculatoarele cu Windows se numește Kaspersky Total Security și, dacă o cumperi, ai acces la un instrument excelent numite Data Encryption, cu care poți să criptezi și să îți protejezi cu parolă folderele.

La fel ca majoritatea companiilor de antivirus care au ales să dezvolte un astfel de instrument, Data Encryption de la Kaspersky funcționează prin crearea unui seif de date în care poți să pui fișierele și folderele pe care vrei să le protejezi. După ce ai făcut acest lucru, datele din seif nu mai pot fi accesate de cei ce nu îi cunosc parola.

Dacă vrei să poți să folosești instrumentul Data Encryption de la Kaspersky, trebuie să îți cumperi un abonament pentru Kaspersky Total Security.

Total Views: 50 ,

By admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *