(A) Multinationalele nu fac profit in Romania si nu platesc impozite si taxe suficiente. Fals. 800 de multinationale concentreaza 1.000 mld lei venituri, 1 milion de locuri de munca si platesc TVA, contributii sociale si accize de aproape 120 mld lei, in lipsa carora deficitul de anul trecut ar fi fost 200 mld lei, in loc de 80. Cu alte cuvinte, FALIMENT. Despre profitul just nu ma pot pronunta, dar daca ar face un profit brut de 4 ori mai mare (10% in loc de 2,5% in medie), adica dublu vs media nationala (un rezultat ipotetic EXCEPTIONAL) ar contribui cu 16 mld lei in plus, adica doar 1% din PIB. Nu aici e problema. Statul are cheltuieli cu personalul 120 mld lei, ANAF are de recuperat 70 mld lei, din care 58 provind de la top 1000 restantieri, zero multinationale pe lista. Firmele de stat cu pierderi sunt subventionate cu 10 mld lei. Aici sunt marile probleme.
(B) Bancile fac profituri record, pe spinarea romanilor, si trebuie taxate suplimentar. Un populism la care pana si italienii s-au gandit recent, dar au renuntat rapid. Conspiratia nu este adevarata si explic mai jos de ce in 3 puncte 👇
1. Daca imi propui sa facem o afacere cu profit de 20% din vanzari, asta nu-mi spune nimic. Voi intreba cat trebuie sa investesc si care este riscul (in ce tara, in ce sector, in ce afacere investim), ca sa pot face aprecierea daca este “supraprofit” sau ceva atractiv. La fel trebuie facuta si discutia in cazul bancilor, care obtin un profit absolut in crestere, dar raportat la capitalul investit este mai mic decat media la nivel national. Profitul se raporteaza la capitalul investit (Return On Equity, ROE), nu judecam in valoare absoluta (nu spune nimic). Astfel, ROE obtinut de banci a fost mereu sub cel obtinut de companiile din Romania. Deci, unde este “supraprofitul”? (grafic 1)
2. Bancile sunt acuzate ca fac profit mare ca practica dobanzi enorme la credite si mici la depozite. FALS. Diferenta dintre cele 2 este la minimul ultimului deceniu in 2022 si 2023, acum ecartul e 3,4% dar 2.7% se duce la credite neperformante, deci ramane sub 1% din credite pentru costuri operationale si profit. Dobanda medie la credite este mica chiar, fiind sub inflatie si similara cu dobanda titlurilor de stat care au risc zero. (vezi grafic 2)
3. Atunci, De unde vine profitul mai mare al bancilor in valoare absoluta? Din cresterea volumului de credite acordate companiilor, plus 65 mld lei pe sold intre 2019-2022, care este dublu vs toata cresterea soldului intre 2007-2019. Din cele 65 mld lei credite aditionale pe sold, 55 mld lei au garantii oferite de stat prin IMM Invest. Deci, pedepsim bancile ca au finantat companiile in covid (2020-2021) si razboi (2022) si au salvat economia, exact ceea ce si-a dorit si statul?
Sursa: Linkedin