Ce este Crowdestate?

Crowdestate este o platformă de crowdfunding ce are sediul central în, ai ghicit, zona Balticii – în Estonia, mai exact.

Compania a fost înființată în anul 2014, ca un răspuns la o nevoie reală din piață.

La vremea respectivă, o mulțime de investitori doreau să dezvolte proiecte imobiliare, dar nu puteau accesa, din diverse motive, credite ipotecare bancare.

Cum pe piață nu existau prea multe alternative, se pierdeau anual potențiale câștiguri de zeci de milioane de Euro.

Pe fondul acestei nișe a apărut Crowdestate care adună bani de la investitori privați pentru finanțarea de proiecte imobiliare.

Așadar, site-ul activează ca un proiect de crowdfunding, dedicat sectorului imobiliar nefinanțabil prin metodele bancare clasice.

Cum funcționează Crowdestate?

Modul de funcționare al platformei este unul extrem de simplu: experții financiari din fiecare țară caută proiecte pe care să le finanțeze, pe care apoi le pun la dispoziția investitorilor privați.

Un plus al Crowdestate ar fi acela că persoanele juridice care doresc să obțină o finanțare o pot face direct pe site, prin urcarea planului de afaceri și al proiectului imobiliar pe platformă.

Conform datelor oficiale de pe site, doar acele oferte care trec de controlul riguros al echipei financiare sunt aprobate și trimise spre finanțare.

Odată un proiect aprobat, se cade de acord asupra unei dobânzi anuale pentru eventuala finanțare primită (care de regulă depășește 10 % pe an), iar apoi este publicat și investitorii pot decide dacă susțin sau nu respectivul proiect.

Trebuie amintit faptul că cei de la Crowdestate solicită un fel de garanție din partea beneficiarului, sub forma unor promisiuni de plată, ipoteci semnate în numele platformei, acțiuni din companie etc.

Avantajele platformei:

Crowdestate este una dintre cele mai mari platforme de crowdfunding pe parte de imobiliare din Europa. Ca atare, vine cu o mulțime de beneficii pentru utilizatorii lor, printre care:

  • În primul rând, oferă tuturor doritorilor șansa de a-și dezvolta portofoliul și în sectorul imobiliar, fără să fie nevoie să investească zeci de mii de Euro deodată
  • Investiția minimă per proiect este de doar 100 EUR
  • Proiectele vin cu niște randamente foarte bune, ce deseori depășesc 10 % pe an
  • Platforma nu are costuri fixe – fără taxe de administrare, de transfer, de realizare a investiției sau de retragere a banilor
  • Ai o diversitate mare a investițiilor – renovări ale unor construcții vechi, construirea unor complexe hoteliere, fabrici sau a unor aziluri pentru persoanele cu dizabilități etc.
  • Ai posibilitatea utilizării funcției de auto-invest
  • Platforma este intuitivă și foarte ușor de utilizat
  • Dacă dorești să îți lichidezi portofoliul, poți vinde investițiile deținute prin intermediul unei piețe secundare

Dezavantaje:

Personal, singurul dezavantaj pe care îl văd este acela că, din cauza verificărilor riguroase pe care echipa le face până la a aproba un proiect spre finanțare, numărul proiectelor în care poți efectiv investi este câteodată destul de redus.

Da, există pe platformă câteva complexe imobiliare care au întârzieri în a face plăți, dar în ceea ce privește portofoliul meu, nu am întâmpinat încă astfel de cazuri.

Și, desigur, ca orice platformă de tranzacționare, există întotdeauna riscul ca site-ul, cu totul, să dea faliment, rezultând pierderea totală a banilor existenți în conturile active.

Cum îți deschizi un cont pe platformă:

Deschiderea unui cont pe Crowdestate este foarte simplă – tot ce trebuie să faci este intri pe site-ul lor și să urmezi pașii de înregistrare.

La un moment dat, înainte de depunerea de bani în cont, va trebui să oferi o poză după actul de identitate, după care ți se va cere un număr de telefon pentru aplicarea unei protecții prin SMS.

Pentru a fi sigur că banii ajung mai repede în cont, introdu acel număr de referință personal la fiecare transfer bancar.

Cum suma minimă pe care o poți investi într-un proiect este 100 EUR, ar fi bine să transferi un multiplu al acestei valori.

Cum faci prima investiție:

Pentru a realiza prima investiție, va trebui inițial să depui bani în cont.

O poți face din contul personal, apăsând butonul „+ Add funds” și urmând instrucțiunile de acolo.

Apoi, din meniul de sus alege opțiunea „Invest” și vezi care dintre ofertele disponibile trece de analiza ta cu privire la risc și câștig. Apasă butonul „Find out more”, pentru a citi detalii despre fiecare proiect în parte.

Prin intermediul butonului „Invest”, vei fi trimis pe pagina unde trebuie să te decizi asupra sumei care o vei investi.

Apăsând „Submit your order”, vei primi un SMS cu un cod format din patru cifre, care trebuie introdus în ecranul următor, pentru confirmarea investiției.

Este Crowdestate sigur?

Din punctul nostru de vedere, Crowdestate este destul de sigur. Echipa se pare că își face treaba foarte bine în trierea ofertelor pe care le primesc, până la urcarea lor spre atenția investitorilor. Ca atare, doar un număr foarte mic din proiecte ajung în imposibilitate de plată.

Pe de altă parte, plasamentele de tipul crowdfunding sunt în general considerate unele cu riscuri medii, deci ar trebui să te aștepți ca și Crowdestate să vină cu același grad de securitate.

Principalul risc asumat de către investitori vine din probabilitatea ca platforma să dea faliment cu totul, rezultând pierderea integrală a fondurilor existente pe site.

Ce dobânzi poți obține prin Crowdestate?

Conform celor din conducerea site-ului, dobânda anuală medie plătită investitorilor este de 16.74 %. Dacă alegi o abordare ceva mai conservativă, cum am făcut și prezentat eu în articol, te poți aștepta la randamente ceva mai mari de 10 % pe an. Deloc rău, nu?

Care este investiția minimă?

Pentru a te putea considera investitor într-unul dintre proiectele disponibile pe platforma Crowdestate, va trebui să investești o sumă minimă de 100 EUR.

Cât de mult am banii blocați?

Fiecare proiect în parte va veni cu o anumită maturitate, dar majoritatea au perioada de desfășurare cuprinsă între unul și doi ani.

Acestea fiind zise, dacă vrei, vei putea încerca să îți lichidezi investiția până aceasta ajunge la maturitate și să vinzi acțiunile deținute pe piața secundară.

Care sunt costurile cu care vine Crowdestate?

Crowdestate vine cu costuri fixe 0. Nu ai taxe de administrare, taxe de depunere, comisioane pentru plasamentele realizare, ori pentru retragerea sumelor deja investite. Un mare plus în fața altor platforme asemănătoare.

Total Views: 43 ,

By admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *