Dobrogea – Acolo unde Dunărea întâlnește Marea Neagră.
Tărâmul dintre Dunăre și Marea Neagră are un farmec aparte ce este redat de istoria, relieful și obiectivele care-i consolidează unicitatea. Este bine cunoscut faptul că aici vom întâlni specii de păsări unice în lume, iar biodiversitatea oferită de Delta Dunării face ca acest loc să fie de o frumusețe nemaîntâlnită.
Câteva noțiuni de
Geografie
Dobrogea este o regiune situată în sudul României, ai cărei vecini sunt: în nord – Ucraina, în est – Marea Neagră, în vest – București și Galați, iar în sud – Bulgaria.
Regiunea este un exemplu pe planul multiculturalității, deoarece aici conviețuiesc, alături de români, numeroase grupuri etnice: turci, tătari, lipoveni, greci, bulgari, ucraineni, aromâni.
Dobrogea este cea mai variată regiune românească din punctul de vedere al reliefului. Complexitatea caracteristică zonei este relevată de prezența zonei de litoral, deltă, a peșterilor, câmpiilor, podișurilor, dealurilor și munților. Munții Dobrogei sunt cei mai „bătrâni” de pe teritoriul României.
Astfel, unul dintre cele mai apreciate aspecte la această zonă este redat de varietatea formelor de relief, adevărate comori pentru dobrogeni.
Descoperă cele mai importante
ORAȘE DIN DOBROGEA
Constanța
Constanța este cel mai vechi oraș al țării noastre, fapt ce reiese din existența clădirilor, monumentelor și muzeelor din zonă. Județul Constanța înglobează numeroase stațiuni ce constituie litoralul românesc. Printre acestea, se numără: Costinești, Eforie Sud, Eforie Nord, Mamaia, Vama Veche.
Tulcea
Tulcea este un orășel frecventat mai ales datorită faptului că este punctul de plecare spre Delta Dunării.
Aici vei putea sa te plimbi prin parcul Ciuperca, vei putea sa explorezi diversitatea culturală a zonei vizitând Muzeul de Etnografie și Artă Populară sau admirând Casa Avramide și Sinagoga.
Mangalia
Mangalia este o stațiune balneară renumită datorită faptului că vizitatorii se pot bucura în același loc de apa mării, izvoare minerale și nămolul din lacul Techirghiol.
Descoperă cele mai frumoase
OBIECTIVE TURISTICE DIN DOBROGEA
- Delta Dunării – este a doua cea mai întinsă deltă la nivel mondial și adăpostește un număr impresionant de specii de plante și animale: peste 5.000! De asemenea, aici trăiesc peste 300 de specii de păsări. Dacă ajungi în România, nu trebuie să ratezi această minunăție a naturii.
- Faleza, portul și Cazinoul din Constanța – acest colț românesc este de o frumusețe aparte. Cazinoul este un simbol al arhitecturii Art Nouveau și a fost ridicat în anul 1880. În trecut, acesta era locul în care se organizau baluri, seri de dans, întâlniri literare și jocuri. În timpul Primului Război Mondial, clădirea a servit drept spital de campanie pentru Crucea Roșie.
- Peștera Casian – denumirea acesteia provine de la Sfântul Casian, cel care a fost călugăr și unul dintre primii călători dobrogeni. Peștera reprezintă un important loc de pelerinaj, iar dovezile de locuire din această arie datează din secolul I î. Hr.
- Cheile Dobrogei – reprezintă o arie protejată de interes național și în componența sa intră următoarele rezervații: Gura Dobrogei, Peștera la Adam și Peștera Gura Dobrogei. Această zonă este situată în județul Constanța și impresionează prin peisajele sale.
- Cetatea Ibida – se întinde pe 24 de hectare și se află în comuna Slava Rusa. Aceasta este cea mai mare cetate de pe teritoriul dobrogean și unicitatea sa rezidă în faptul că este străbătută de pârâul Slava.
- Cetatea Enisala – ruinele cetății fac parte din registrul monumentelor arhitecturale militare naționale. Cetatea a fost clădită în evul mediu, în secolul al XIV-lea. Denumirea acesteia provine de la termenul turcesc „Yeni Sale”, a cărui semnificație este de „Sat nou”. Cetatea se află pe un deal, la doi kilometri distanță de localitatea omonimă.
- Cetatea Histria – ruinele cetății grecești se regăsesc în comuna Istria de pe teritoriul județului Constanța. Aceasta a fost ridicată în anul 657 î. Hr., iar denumirea sa provine de la fluviul „Istros”. Aceasta era titulatura dată Dunării de către greci.
- Cetatea Callatis – a fost realizată în secolul IV î. Hr. Aici a fost descoperit singurul papirus din țară și cel mai vechi pe plan european. Ruinele cetății sunt observabile în proximitatea falezei din orașul Mangalia.
- Sfinxul Dobrogei – face parte din Rezervația Naturală Munții Măcin și poate fi asociat cu fața unui vârstnic îngândurat. În această arie există roci vechi, păduri mediteraneene, silvostepă, canioane și multe alte elemente naturale spectaculoase.