Cimentul este unul dintre materialele indispensabile pentru construcții, așa că vei cumpăra cantități suplimentare, pentru cazuri de urgență. Cel mai adesea însă se poate întâmpla ca surplusul să nu fie necesar, drept pentru care cimentul rămas să rămână neutilizat pentru multă vreme. Dacă te întrebi ce poți face cu acesta după expirare și dacă mai poate fi folosit, iată ce ar trebui să știi.

Cimentul este un material care nu își pierde ușor proprietățile

Atunci când achiziționezi ciment, grija principală este aceea să achiziționezi un ciment de calitate, care să acopere nevoile de rezistență ale construcției tale. Acesta este de fapt un prim indicator că cimentul care îți rămâne după construire, firește, ambalat, mai poate fi folosit, însă cu siguranță nu pentru realizarea unor construcții cu rol structural.

Este important de știut faptul că deși nu-și pierde în totalitate proprietățile, cimentul nu va mai avea aceeași putere de a face priză și nu se va mai usca la fel de repede ca în perioada de valabilitate. Desigur, acest lucru depinde foarte mult și de timpul scurs de la expirare, pentru că în mod cert cu un ciment vechi de câțiva ani nu vei putea construi o clădire destinată locuirii.

Când își pierde  cimentul proprietățile?

Cimentul este o pulbere fină care, în amestec cu nisipul și apa va oferi un material nou, folosit pentru realizarea construcțiilor. Pentru că este o pulbere fină ambalată în saci (de hârtie, cel mai adesea), cel mai simplu mod ca cimentul să își piardă proprietățile este să intre în contact cu apa.

Dacă cimentul intră în contact cu apa, acesta se solidifică, iar conglomeratele de ciment rezultate nu pot fi reutilizate. Contactul cu apa nu înseamnă neapărat ca apa să acopere cimentul, ci și simplele variații de temperatură și umiditate pot produce solidificarea cimentului, deoarece acesta intră în contact cu vaporii de apă.

Ce poți face cu cimentul expirat?

Din fericire, dacă nu vrei să arunci cimentul care îți rămâne după construire sau pe cel vechi, îl poți integra cu ușurință în proiecte de tip DIY, care să vizeze cel mai adesea amenajarea grădinilor, după cum urmează:

Amenajarea aleilor de acces pietonale

Multe dintre aleile caselor sunt realizate cu ajutorul unui amestec bazat pe ciment, pietriș, nisip și apă. Amestecul este deosebit de rezistent, fiind armat tocmai de pietriș, astfel că rezistența este crescută. Pentru că este folosit ca sistem de acoperire orizontal, cerințele de rezistență nu mai sunt atât de mari, așa că poți folosi fără probleme cimentul expirat.

Amenajarea zonelor cu ghivece și a ghivecelor

Una dintre tendințele ultimilor ani a fost aceea de realizare a ghivecelor din prosoape vechi înmuiate într-o pastă foarte fină de ciment. Prosopul îmbibat cu acest amestec era pus pe un suport, astfel încât să atârne, după care era lăsat pentru câteva zile să se usuce. Rezultatul constă într-un ghiveci deosebit, foarte rezistent datorită armării cu fibre textile, care poate fi amplasat oriunde în grădină. În plus ghiveciul poate fi vopsit, astfel încât să se potrivească perfect arhitecturii grădinii tale.

Amenajarea soclurilor de gard

Dacă vrei să faci mici împrejmuiri și ai nevoie să fixezi stâlpi sau să torni un soclu, cimentul vechi poate fi cea mai bună soluție. Pentru soclu vei avea cu siguranță nevoie de armături, de bare de oțel care să te ajute să obții rezistența dorită, în vreme ce turnarea cimentului în cazul stâlpilor de gard nu necesită operațiuni de armare.

Așadar cimentul își poate pierde din proprietăți în timp, însă păstrat așa cum trebuie, în ambalajul original și ferit de umezeală, el poate fi folosit și în cadrul altor proiecte. Dacă ai și tu ciment pe care nu a fost nevoie să-l folosești sau dacă ești în căutare de ciment și vrei să afli dacă îl mai poți folosi și în alte aplicații, atunci ar trebui să știi că da, cimentul chiar reprezintă o investiție care îți oferă avantaje nenumărate.

Total Views: 51 ,

By admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *