Cu toate că pare mai scump decât cel tradițional, creditul Noua Casă este mai ușor de obținut, având ca principal avantaj avansul mai mic pe care trebuie să îl scoți din buzunar. Iată care sunt principalele diferențe dintre cele două tipuri de instrumente și cât trebuie să plătești lunar pentru rată.

Creditul ipotecar și programul Noua Casă sunt două metode de finanțare diferite pentru achiziția unui imobil, având ca principală diferență tipul de garanție pe care îl folosești. În cazul creditului ipotecar, cum îi spune și numele, garantezi cu ipoteca, adică, cu casa pe care o cumperi.

În cadrul Programului Noua Casă, garanția este una guvernamentală, adică, statul garantează pentru împrumutul tău. Astfel, în cazul în care un client nu își achită ratele, banca „vizitează” Statul căruia îi poate solicita plata garanției de la stat, dacă întârzierea este mai mare de 90 de zile. În cazul creditului ipotecar, în termen de 90 de zile de la prima rată neplătită, banca trimite notificări și încearcă să recupereze banii datorați, iar în continuare banca poate începe procedura de executare silită*, precedată de anularea contractului de vânzare-cumpărare.

Programul Noua Casă 2024: avantaje și dezavantaje

Avantaje:

1. Principalul avantaj al Programului Guvernamental Noua Casă îl reprezintă faptul că poți contracta un credit cu un avans mai mic, de 5%. Potrivit Ghidului publicat de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM), garanțiile prin Noua Casă 2024 se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului pe care îl puteți accesa este de:

  • 66.500 euro pentru o locuințe al căror preț este de maximum 70.000 de euro, avansul solicitat fiind de 5%
  • 119.000 euro pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 euro, avansul solicitat fiind de 15%.

2. Un alt avantaj este flexibilitatea acestui program. Cu toate că plafonul pentru avansul de 5% este de 70.000 de euro (valoare locuință), poți să vii cu diferența în cash până ajungi la suma imobilului dorit.

3. Programul nu are limită de vârstă şi poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață, dacă îndepliniți amândoi criteriile de eligibilitate ale Programului.

Dezavataje:

1. Pe lângă avansul obligatoriu de care trebuie să dispui, va trebui să colectezi o sumă ce va fi blocată într-un depozit colateral, constituit ca garanție pentru acordarea creditului, blocat până la rambursarea integrală a creditului şi nepurtător de dobândă. Suma va reprezenta echivalentul a 3 rate de dobândă.

2. Un alt dezavantaj îl constituie faptul că nu poți apela la dobânda fixă, care este recomandată de specialiști perioada aceasta. Dobânda pentru Programul Noua Casă este formată din IRCC + max. 2% (marja băncii), aceasta depășește ofertele de dobândă fixă oferite de bănci în cazul creditelor ipotecare.

3. Poți să folosești locuința exclusiv ca spațiu rezidențial propriu. Pentru modificarea compartimentării, deschiderea unui sediu de firmă sau înstrăinarea locuinței achiziționate de peste 5 ani trebuie să te adresezi direct băncii şi Ministerului Finanțelor Publice – Direcția Generală de Trezorerie şi Datorie Publică.

Creditul Ipotecar: Avantaje și dezavantaje

Avantaje:

1. Poți opta pentru dobândă fixă, care, în momentul de față, este mai avantajoasă decât o dobândă variabilă.

2. Conform calculelor realizate cu ajutorul comparatorului Finzoom.ro, creditul ipotecar este mai ieftin decât Prima Casă.

3. Băncile iau în considerare o varietate extinsă de surse de venit atunci când analizează cererile pentru creditele ipotecare. Pe lângă veniturile salariale, acestea pot accepta și alte tipuri de venituri, cum ar fi: venituri pasive din închirieri, diurne, drepturi de autor, pensii sau dividende.

4. Poți alege să vinzi casa fără să treacă perioada de 5 ani (cum se întâmplă în cazul programului Prima Casă).

Dezavantaje:

Principalul dezavantaj al creditului ipotecar este acela al avansului inițial, care este de minim 15%, în majoritatea situațiilor.

Total Views: 158 ,

By admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *