Structura Parlamentului României Parlamentul este organul legislativ suprem, care are rolul de a elabora și adopta legi, de a aproba bugetul de stat, de a controla activitatea Guvernului. De asemenea, votul la parlamentare va decide și componenta politică a viitorului Guvern.

Parlamentul este format din Camera Deputaților și Senat, iar structura bicamerală începută după Revoluția din 1989 permite o dezbatere amplă a proiectelor legislative. Deputații și senatorii sunt aleși prin vot direct pentru un mandat de patru ani. La alegerile parlamentare din acest an vor fi aleși 466 de parlamentari, mai precis 330 de deputați și 136 de senatori.

Numărul total de parlamentari a variat în ultimii 15 ani. În 2012, a crescut la 588, dar apoi a fost redus la 466 (330 deputaţi şi 136 senatori) în urma legii din 2015. Ultimele alegeri parlamentare au avut loc în decembrie 2020. Atribuțiile Parlamentului Parlamentul are o serie de atribuții prin care își exercită puterea legislativă și controlează activitatea Guvernului. Principalele atribuții sunt: adoptarea legilor: Parlamentul elaborează, dezbate și aprobă legi controlul Guvernului: Prin moțiuni, interpelări și audieri, parlamentarii asigură supravegherea activității Guvernului aprobarea bugetului: Parlamentul adoptă bugetul de stat și al asigurărilor sociale

Pe scurt, Parlamentul are atribuții legislative, de control, bugetare și de reprezentare a poporului român. Cum funcționează Parlamentul – rolul comisiilor Parlamentul funcționează în două sesiuni ordinare anual, dar poate fi convocat și în sesiuni extraordinare atunci când situația o impune, iar activitatea sa este organizată în sesiuni, comisii parlamentare și plenuri. Comisiile parlamentare joacă un rol esențial pentru că asigură analiza detaliată și pregătirea proiectelor de lege înainte ca acestea să fie supuse votului în plen. Ele sunt formate din grupuri restrânse de parlamentari, organizate pe domenii de activitate.

Exemple de comisii parlamentare: Comisia pentru buget, finanțe și bănci: Analizează propuneri legislative privind fiscalitatea, bugetul de stat și finanțele publice. Comisia pentru sănătate: Dezbate proiecte de lege legate de sistemul medical și politica de sănătate Comisiile de anchetă: Pot investiga evenimente controversate sau acuzații de abuz

Total Views: 25 ,

By admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *