Lemnul este unul dintre cele mai vechi tipuri de combustibil folosit pentru incalzirea locuintelor. Dar, desigur, nu orice lemn va arde la fel, iar unele tipuri pot chiar sa nu fie tocmai potrivite pentru a fi folosite in semineu

De multe ori cantitatea de lemn pe care o folosesti va depinde de puterea calorica a acestuia. Ce inseamna acesta putere calorica? O sa-ti explicam in acest articol, unde iti vom prezenta si o clasificare a tipurilor de lemn cu cea mai mare putere calorica.

Ce inseamna puterea calorica a lemnului?

Puterea calorica se refera la cantitatea de caldura pe care lemnul o degaja in timpul arderii si este masurata in kcal. Totusi, aceasta poate fi influentata de umiditatea lemnului. 

In cat timp se usuca lemnul de foc?

Stim ca atunci cand un copac este taiat, lemnul este verde, avand un continut de apa intre 30 si 60%. 

Dupa ce se usuca, acesta ajunge la o umiditate de 12%, ceea ce inseamna ca poate asigura o putere calorica de 4800 kcal/kg. Daca vrei ca lemnul sa fie chiar mai uscat inainte sa-l bagi in foc, depoziteaza cantitatea necesara la interior, la caldura, cu 24 de ore inainte sa-l folosesti. 

Tabel putere calorica lemn de foc

Iata, mai jos, un tabel cu diferite specii de arbori si puterea calorica a fiecarui lemn. Vei vedea ca diferentele sunt mici. 

Lemn carpen valoare calorica

Tipul de lemn cu cea mai mare putere calorica este lemnul de carpen. Acesta va fi cel mai eficient, atunci cand este uscat asa cum trebuie. 

Lemn salcam putere calorica

Unul dintre miturile legate de lemnul pentru foc este acela ca salcamul are una dintre cele mai bune valori calorice. Totusi, acest lucru nu este neapărat adevarat. Puterea calorica a lemnului de salcam difera doar cu putin de cea a plopului, marului sau stejarului. 

Putere calorica lemn nuc

Lemnul de nuc nu are tocmai cea mai buna putere calorica, asadar s-ar putea sa nu dea randament asa bun cand este pus pe foc precum lemnul de carpen sau de molid, bine uscat.

Putere calorica lemn salcie 

Salcia si plopul au o puterea calorica de 4,1 kWh/kg sau 1200 Kwh/m. Deci, putem spune ca reprezinta o alta sursa de combustibil cu o putere calorica mare, precum lemnul de cires sau de mar. In comparatie cu lemnul de stejar, salcia are o valoare a puterii calorice mai buna. 

Putere calorica lemn tei

Lemnul de tei ofera o caldura stabila pe parcursul intregului proces de ardere. Asadar, are o putere calorica buna. In plus, acesta nu trosneste la ardere si creeaza o flacara frumoasa.

Putere calorica lemn fag

Lemnul de fag are o putere calorica de 3600 kcal/kg, asta înseamnă ca va avea o ardere destul de buna si este un lemn potrivit pentru soba sau semineu

Sursa : pefoc.ro

Total Views: 28 ,

By admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *