Pentru oricine începe să investească în metale prețioase, sau chiar pentru cei care dețin deja astfel de active, poate fi dificil să evalueze cât de mult să aloce fiecăruia dintre cele patru metale. Aurul, argintul, platina și paladiul sunt metale prețioase în care oricine poate investi, chiar și cu un buget redus.

Indiferent dacă cineva alege să cumpere produse de investiții fizice – sub formă de monede și lingouri – sau cele pe „hârtie” – sub formă de ETF-uri – este important să construiască portofoliul într-un mod care se potrivește cel mai bine obiectivului de investiții al investitorului. 

Pentru cei care aleg opțiunea mai sigură a produselor de investiții fizice, există specificități pentru fiecare metal. În cazul aurului, vorbim despre monede de aur – produse după anul 1800 și cu un conținut de aur pur de cel puțin 90% – și lingouri de aur – de cel puțin 99,5% aur pur. 

Produsele de argint de investiții sunt monede și lingouri care sunt fabricate fie din argint pur – în cazul produselor moderne, produse după 2013 – fie dintr-un conținut mai scăzut de argint pur. În cazul celor din urmă, putem considera produsele de investiții monede istorice, dar cu un conținut de argint pur de cel puțin 80%.

Produsele din platină și paladiu sunt standardizate în conformitate cu o singură regulă. Atât monedele, cât și lingourile trebuie să aibă un conținut de metal pur de cel puțin 99,95% pentru a fi considerate investiții.

Dincolo de aceste trăsături specifice, trebuie să menționăm că produsele fizice de investiții de argintplatină și paladiu sunt supuse taxei pe valoarea adăugată (TVA). Acest lucru înseamnă că prețul la care investitorul cumpără produsele este mult mai îndepărtat de prețul internațional, spre deosebire de cazul aurului de investiții.

Aurul este, de asemenea, metalul care determină și modificarea de preț a argintului. Argintul, la rândul său, determina nivelul prețului în cazul platinei, iar aceasta din urmă determină prețul paladiului.

Aceste trei metale au o parte semnificativă a cererii lor alocată industriei. Acest fapt le face vulnerabile la schimbările de politică, dar și la piețele mai dinamice, cum ar fi industriile auto și energetică. 

Concluzii

Construirea unui portofoliu de investiții – fie că este format din acțiuni, obligațiuni, bunuri imobiliare sau metale prețioase – poate fi o provocare. Pentru a ști cât de mult să alocăm fiecărui activ este nevoie de unele calcule, astfel încât portofoliul să funcționeze cât mai bine pentru obiectivele noastre.

Investiția în metale prețioase ajută la reducerea pierderilor cauzate de șocurile economice și geopolitice, cum ar fi crizele financiare, recesiunile și conflictele armate. 

Howard Marks, fondatorul Oaktree Capital, și un investitor de cursă lungă, a descris-o cel mai bine:

Lucrul important de reținut în materie de investiții este că nu este suficient să alcătuiești un portofoliu care va supraviețui în medie. Cheia este să supraviețuiești la limita inferioară.

Potrivit domnului Marks, cel mai important aspect pe care ar trebui să îl ia în considerare cineva este să aibă rezultate mai bune decât piața în perioadele turbulente. Acesta este exact rolul metalelor prețioase. 

Începeți cu aurul. Ulterior, includeți treptat argintul, platin și/sau paladiul. Acesta este cel mai sigur mod de a construi un portofoliu de metale prețioase.

Total Views: 49

By admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *